Reke

vida reklama

Dunav


dunavDunav je najznačajnija evropska reka. Sastavni je deo transevropskog plovidbenog sistema Rajna-Majna-Dunav, koji svojom dužinom od 3.505 km plovnog puta spaja Atlantik i Mediteran, povezuje zapad i istok Evrope.

 Dunav je i kroz istoriju uvek bio važan međunarodni plovni put. Dugo vremena bio je severoistočna granica rimske imperije. Danas teče kroz ili čini granicu deset zemalja: Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija, Moldavija i Ukrajina. Izvire na planini Švarcvald u Nemačkoj i uliva se u Crno more na prostoru Rumunije. Tokom dugim 2.888 km predstavlja drugu po veličini evropsku reku (posle Volge duge 3.692 km).

Na svom toku kroz Srbiju, dugom 588 km, Dunav se proteže od tromeđe Srbije, Mađarske i Hrvatske do ušća Timoka, na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije. Prolazi kroz živopisnu vojvođansku ravnicu i nacionalne parkove Fruška gora i Đerdap. Pored prirodnog blaga, brojne su kulturno-istorijske vrednosti koje se nižu duž njegovih obala.

Dunav je najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja, te predstavlja veliki turistički potencijal Srbije ali i opštine Inđija, kojoj pripada atraktivan deo toka smešten na prostoru između dva najveća gradska centra - Beograda i Novog Sada.

  

Osnovni geografski podaci:

Dužina toka kroz Srbiju 588 km

Plovnost celim tokom

Površina sliva 102.350 km²

Najveća širina 2.000 m

Najmanja širina 147 m

Najveća dubina 92 m

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget