Jezera

vida reklama

Jezero Zaovine


Jezero-Zaovine-Srbija

Izgradnjom brane Lazići, na reci Beli rzav formirano je jezero koje se zvezdasto razliva u najnižim delovima sela Zaovine.

Jezero Ćelije


jezero-celije-srbija

Jezero Ćelije je veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem reke Rasine, desne pritoke Zapadne Morave.

Bovansko jezero

 


Bovansko jezeroBovansko jezero nalazi se na sredokraći puta Aleksinac – Sokobanja, a slobodno možemo reći na samom putu, jer stari (potopljeni) sokobanjski drum počiva na dnu ove prelepe akumulacije, uklještene izmedju obronaka Bukovika i Oble glave…

Akumulacija je stvorena početkom sedamdesetih godina prošlog veka iz dva praktična vodoprivredna razloga. Izgradjena je, u prvom redu, za snabdevanje grada Aleksinca zdravom, pijaćom vodom, paralelno i – navodnavanje plodnog zamljišta u Aleksinačkoj kotlini, te radi sprečavanja da bujične, uglavnom prolećne, vode unose erozivni materijal u Južnu Moravu. Inače jezero je dugo oko osam kilometara, sa prosečnom širinom od 250, i najvećom, oko brane, od 500 metara.

Grliško jezero


grlisko-jezero

Jezero se nalazi na 230 km od Beograda i 20 km od Zaječara i kolima je moguće prići sa dve strane jezera...

Obedska bara


Područje Obedske bare nalazi se u jugoistočnom delu Srema, u blizini auto puta Beograd – Zagreb i na oko 50 km od Beograda. Bara je nastala u napuštenom meandru reke Save sa kojom je danas povezana kanalom. Dugačka je 13,5 km i široka 750 metara Obedska bara kao izuzetan fenomen prirode zaštićen je od 1874, a od 1977. godine nalazi se na UNESCO-ovoj listi zaštićenih močvara. Obedska bara specifična je po različitim vrstama zaštićenih retkih ptica močvarica i mnogobrojnim vrstama slatkovodnih riba. Njeno bogatstvo predstavljaju 217 registrovanih vrsta ptica, 48 vrsta sisara, 16 vrsta riba i preko 500 vrsta biljaka. Od biljnih vrsta najveći značaj ima zečiji trn, banatski različak i vodeni orašak jer se mogu samo ovde sresti.

Markovačko jezero


markovacko-jezero

Markovačko jezero je nastalo izgradnjom brane na reci Košarnoj 1969 godine. Tom prilikom je stovereno jezero dugačko oko 1500 metara i široo oko 200 metara (na pojedinim mestima), duboko (u to vreme) i do 12 metara.

Begečka jama


Tajanstveni Park prirode protkan legendama prostire se na oko 300 hektara i udaljen je svega dvadesetak kilometara od Novog Sada.

Ludaško jezero


Ludaško jezero nalazi se 12 km istočno od Subotice a na 7 km udaljenosti od puta E-75, prema Horgošu. Dužine je oko 6 km, a površine 387 ha. Okruženo je naseljima Hajdukovo, Noša, Ludaš i Šupljak. Nastalo je za vreme ledenog doba pod uticajem vetra. Jedno je od najočuvanijih jezersko-barskih ekosistema u stepskoj zoni u Evropi i centar biološke raznovrsnosti u kojoj opstaju brojne retke, endemične i reliktne biljke. Ludaš je ornitološka stanica pa je zahvaljujući tome stavljen pod poseban vid državne zaštite. Medju pticama izdvajaju se ridja i žuta čaplja, bukavac, barski petlovan, mali barski petlić, vodomar, modrovoljka,... Najpoznatiji sisari su: zec, srna, divlja svinja i vidra. U jezeru takodje živi oko 20 vrsta riba od kojih i srebrni karaš i zaštićeni čikov.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget