Ribolov plovkom

vida reklama

Prvo prolećno pecanje!

Najduži a time i najteži period u životu svakog ribolovca, takmičara koji se bavi ribolovom udicom na plovak je svakako zima.

im000675

Mi takmičari udruženja sportskih ribolovaca “Bratstvo” iz Kanjiže možda smo još i u povlaštenoj situaciji pošto se naša sezona takmičenja završava prvog vikenda decemra učešćem na kup takmičenju u gradu Sentešu u Mađarskoj gde se peca na prelepoj rečici koja prolazi kroz grad a zahvaljujući termalnim izvorima koji se nalaze u njoj nikad ne zamrzava bez obzira na temperaturu.

Baš zbog ovoga, unazad desetak godina dogovorili smo se da svaku novu godinu počnemo sa izlaskom na vodu. To je najčešće prvi ili drugi januar.Ti izlasci se mogu opravdati sa više razloga, prvi je naravno želja da se ponovo uzme štap u ruke a drugo da se izvetri glava koja je još uvek puna novogodišnje buke, hrane i šampanjca.

Sam ulov i nije toliko važan, važno je druženje i želja da se nastavi tradicija koju naši prijatelji i poznanici koji nisu zaraženi ovim vidom sporta i druženja nikako ne mogu da razumeju.Vremenske pri-like proteklih godina nisu baš pogodovale ovim našim izletima.Do vode smo dolazili samo bušenjem rupa u ledu a jedino zadovoljstvo pružalo nam je samo kuvano vino koje je zaista prijalo na minus nekoliko stepeni.Teren na koji smo izlazili bio je kanal Tisa-Palić.

Što se ove godine tiče jutro drugog januara osvanulo je obasjano suncem.Dogovor je bio da se nađemo u devet časova na kanalu, Olah Tibor, Terteli Đerđ i ja.Voda u kanalu je bila na najvišem nivou i toliko bistra da se videla polegla trava do dubine od jednog metra.

Postavili smo platforme, namontirali sisteme, umešali hranu i počeli pecanje.Tibor i Đerđ opre-delili su se za lov kedera sa štapovima od 3,5- 4 metara a ja sam sa štapom od 5 metara pokušao da na  dnu prevarim neku bodorku ili babušku.Posle sat vremena ispostavilo se da ni jedna zamisao neće uroditi plodom.Vreme je bilo idealno, sunce sa oko + 10 stepeni a od ribe ni traga ni glasa. 

im000673

Posle ugodnih sat vremena provedenih sunčanjem odlučili smo da promenimo lokaciju.Bila bi šteta otići kući po ovakvom divnom vremenu i svima objašnjavati da nismo ništa ulovili pa čak ni udarca nismo videli a obećali smo društvu sveže pečenog kedera na talandari.

im000680

Zauzeli smo nove položaje na ulaznom kanalu od reke Tise do pumpne stanice kod Adorjana.  Već prvi zabačaj pokazao je da je ova lokacija pun pogoda, u blago zamućenoj vodi keder kao da je samo nas čekao.Ja sam i ovde sa štapom od 5 metara na dnu pokušao da uhvatim nešto “veće” dok su moje kolege i dalje cepale kedere . Voda je bila dubine oko 2,5 metra a pošto sam ja bacio hranu za babušku i deveriku i meni se na dnu javio keder ali ređe ali su komadi bili veći.

Riba je radila odlično. Ribolovci koji su sa druge strane kanala pecali štuku nisu razumeli šta se sada dešava mi svakog minuta hvatamo ribu a oni od jutra ne mogu da uhvate par kedera za mamac.Za razliku od nas koji smo sa druge obale videli njihove sisteme na štapovima oni pa ni riba nisu videli naše sisteme sa predvezom od 0,06 mm, plovke od 0,2-0,3 grama I udice br 22. 

im000679

Posle uživanja od oko 3 časa završili smo ribolov i sumirali rezultate.Ulovili smo oko 6kg ribe, dvojica kederaša su imali više komada a ja zahvaljujući većim kederima ,deverikama i babuškama koje sam hvatao na dnu manje komada ali istu težinu.Da sam imao više sreće i da je moj predvez izdržao i onu jednu ribu koja mi je pokidala predvez ja bih imao najviše ribe što uopšte nije bilo bitno i u tom trenutku nikoga nije ni interesovalo. 

im000685

Posle pakovanja otišli smo u selo, očistili ribu pozvali kolege i dok se fini miris ribe koja se pržila na talandari širio oko nas kao i prijatan miris domaće rakije od dunje, prepričavali smo događaje sa ribolovačkih takmičenja iz prošle godine koja je bila uspešna što se rezultata koje je udruženje postiglo, sa nadom da će i ova godina biti uspešna kao i pecanje toga dana.

Svim sportskim ribolovcima u 2012 godini želim slične doživljaje i bogate ulove.

 

Andraš Toth


travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget