Veštački mamci

vida reklama

Varalice - Uopšteno o svim varalicama

Veštačke tvorevine od plastike, drveta, metala. Neke od njih nama ribolovcima liče na prirodnu riblju hranu a neke ne liče ni na šta ali pobudjuju znatiželju riba. Riba krene u 

voblerinapad, i to je to, kontra, borba i riba je u čuvarci a srce lupa kao ludo.

U trgovinama se nude najrazličitiji modeli varlica raznih boja, oblika..... medjutim sve varalice možemo da podelimo u nekoliko osnovnih grupa koje se zasnivaju na načinu kretanja u vodi. Pa tako imamo rotirajuće, glavinjajuće i lelujajuće.

1- ROTIRAJUĆE: su torpeda i leptirice. Kod tipa torpedo okreće se cela varalica uključujući i udice, mada se kod nekih okreće samo telo -zahvaljujući konstruktivnom detalju koji to reguliše po želji ribolovca.
U leptirice spadaju sve one koje iznad tela i trokrake udice imaju jednu ili dve rotirajuće plošice, koje dok se varalica kreće kroz vodu vrte i podsećaju na krila leptira. Francuske varalice "Meps" su jedne od najefikasnijih mada ni druge sličnog oblika nisu za podcenjivanje. Udice kod ovih varalica ne rotiraju.

2- GLAVINJAJUĆE: Ne samo da prednjim krajem naizmenično streme čas ka dnu , a odmah zatim uvis, već istovremeno "rade" i levo desno od svoje ose. Tipični predstavnici ove vrste su : Effzett Heintz.
3- LELUJAJUĆE: Mahom se izradjuju od lakog drveta, najčešće od balze, ali i od plastike. Izgledom podsećaju na ribicu i u zavisnosti od namene i načina na koji će se kretati, imaju "spojlere" koji se postavljaju ispod ili iznad i nagone varalicu da leluja. Ove varalice su svima poznatije pod nazivom "vobler". Najpoznatiji proizvodjač je sigurno "Rapala", mada ima još veoma dobrih voblera sa Američkog kontinenta. Nesmemo zaboraviti ni naše "Ružno pače" Grafoprometa koje je pokazalo odlične rezultate u lovu svih grabljivica. Vobleri mogu biti plivajući i tonući a oni opet mogu biti plitko ronući, duboko ronući (zavisi od ugla spojlera), plivajući iz jednog, dva ili tri dela.

Treba pomenuti i džigove (kod nas prihvaćen naziv "tvisteri"), to su varalice izradjene od meke plastike (silikona) i tvisterinavlače se na udice sa olovnom glavom. Njima se ne lovi klasičnim povlačenjem varalice već naizmeničnim povlačenjem i spuštanjem štapa uz lagano namotavanje mašinice, ovaj način ribolova neki zovu muvanje a neki džigovanje.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget