Veštački mamci

vida reklama

Kašike

kasika_varalica

Varalice - "Kašike" su upravo istog oblika kao i donji deo kašike pa su po tome i dobile ime. Ipak, ogroman broj razlicitih varijacija je napravljen od kada je nas sreckovic ispustio svoju kašiku u reku.

Danas se prave i kašike od plastike i raznih drugih materijala. Oblik im je takodje veoma raznovrstan. Vecina kašika ce se pri namotavanju vrteti oko svoje ose cime se uvrce i najlon, koji time moze biti ostecen, pa je upotreba virble (vrtilice) preporucljiva.Neke kašike za razliku od ovih se krecu sa strane na stranu, dok neke jednostavno samo vijugaju kroz vodu. Ove vijugajuce kašike su u principu veoma lake pa se sa njima ne moze daleko zabacivati. Izuzetno lake kašike se nazivaju i "lepršavim kašikama. " Kašike se povremeno upotrebljavaju i kao "prokolica" za "strimer" musice. Kasika u ovom slucaju na sluzi kao glavna varalica, vec kao primamljivac ribe svojim bljestanjem i rotiranjem. Izbor kašika je ogroman, ali kao najbolja ( u S. Americi) se smatra crveno beli Daredevle. Tesko da je bilo koja kašika zasluzna za toliko ulovljene ribe kao ova. Moze da uhvati ribu skoro svuda.Ipak u plitkim, travnatim terenima najvise se upotrebljava Johnson Silver Minnow.

Izuzetno efektan kada se na jednokrakoj udici (koja na kaci travu) nalazi dodatak u obliku trake od svinjske koze ( pork rind).Williams Wabler je jos jedna odlicna kašika koja za razliku od prethodne dve zahteva malo vise "rada", da bi radila pravilno. Takodje dobra kašike, pogotovo za lososa su Blue Fox Pixee i Lobo kašike.Kašike u sustini mogu biti koriscene u svim dubinama. U zavisnoosti od tezine , varalica ce pre ili kasnije potonuti do dna. Mogu takodje biti vodjene i sporo kao i brzo. Pri brzom namotavanju,varalica ce stici do povrsine veoma brzo. Ipak najbolje rezultate daju kada se koriste veoma sporo. Bilo da se prezentiraju sa cimanjem ili ravnomernim povlacenjem, bice efikasne.

Pauza u ravnomernom namotavanju moze biti odlicna i veoma produktivna tehnika, jer pri zaustavljanju, varalica ce skliznuti u nazad pravo u lice ribi koja je eventualno prati. Pri cimanju kašika ima jako nepravilnu putanju, sto je odlicna tehnika ali koja rezultira cestim promasajima ribe. Kašike mogu biti izuzetne kada se peca u dzepovima od trave. Cak i pri slobodnom padu kroz vodu,ove varalice daju vibracije i odbljesak pa mogu privuci ribu.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget