Veštački mamci

vida reklama

Leptir - varalice

Varalice-leptiri

Leptir varalice privlace ribu bljeskom i vibracijama koje proizvodi rotirajuci leptir.

Upotreba leptir varalica sa spinkast priborom zahteva upotrebu vrtilice. One proizvode veliku turbulenciju pa okretanjem oko svoje ose mogu ostetiti najlon. Vrtilica moze biti bilo gde postavljena. Moze se postaviti odmah ispred varalice,isto kao i tridesetak cm. ispred varalice, sto je mozda i bolje jer imace manje uticaja na rad i balans varalice kao i na njenu imitaciju ribice, ako je manja varalica u pitanju.


Ako pecate basa ili stuku sa teskim leptir varalicama, vrtilica ispred same varalice nece imati nikakvog uticaja na nju. Vecina leptir varalica je napravljena sa trokrakim varalicama. Jednokrake mogu biti bolje resenje za pecanje salmonida u manjim rekama, a i leptir varalica sa jednokrakom se manje mrsi oko najlona pri zabacaju, lakse se odmrsuje a i efikasnost zabadanja pri kontri moze biti veca.Leptir varalice privlace ribu kako vibracijama koje proizvode, tako i zvukom. Odsjaj leptir varalice imitira krljust manje ribe u begu, ili moze naterati ribu da je napadne iz radnolosti kao i u samoodbrani. Rotirajuci leptir proizvodi zvonast zvuk koji cak i ljudsko uvo moze cuti. Takodje proizvode i zvukove koje ljudsko uvo ne moze cuti, ali riba moze osetiti svojom lateralnom linijom. Leptir varalice se prave u raznim vrstama, oblicima, bojama od kojih nisu svi jednake kvalitete.

 

Velicina i oblik varalica odrazava se na rotacionu brzinu i ugao pod kojim varalica ide,na jacinu vibracija i zvuka, i na brzinu varalice. Sto je leptir kraci i siri, brzina je sporija, kao i ugao rotiranja koji ce biti visok. Duguljasti a uski leptiri se okrecu mnogo brze nego siroki leptiri. Sto je veca povrsina leptira, teze ce se okretati kroz vodu, i otpor je mnogo veci., pogotovo u brzoj vodi. To znaci da nece tonuti brzo, niti ce ostati duboko u brzoj vodi. Duguljasti leptiri su preporucljiviji u brzoj vodi, kao i u travi, jer manja povrsina im omogucava laksi prolaz kroz travu. Siroki leptiri daju vise okretaja i vibracija pri sporom namotavanju. Veoma veliki i siroki leptiri imaju tendeciju da rade kao kasike, pa naglo cimanje pri anmotavanju je potrebno pri brzom namotavanju, da bi se leptir poceo okretati. veliki i teski leptiri tonu brze pa im to omogucava da idu i ostaju duboko.Srebrni i zlatni leptiri su najcesce upotrebljivana boja. Sve boje su prilicno zastupljene, i sve rade prilicno dobro u zavisnosti od situacije. 

Nepisano pravilo je da se po suncanom danu i u bistroj vodi koriste bljestave i svetle boje, a tamne po oblacnom danu i u mutnoj vodi, ali sve zavisi od situacije i neki put je totalno obrnuto. Na primer neki ribolovci koji pecaju pastrmku primecuju da rano u sezoni u mali recicama, kada se pastrmke vise hrane larvama nego insektima ili malim ribama, tamno ofarbane leptir varalice su mnogo efektnije nego svetle i bljestave po svetlon danu. Pa prema tome i sa leptir varalicama kao i sa ostalim varalicama potrebno je eksperimentisanje dok ne nadjete i stvorite svoju sopstvenu koncepciju i semu upotrebe.

Da li su bolje leptir varalice sa dlakom,perjem ili crvom je pitanje koje iziskuje dugotrajnu diskusiju jer ima ravnomeran broj pristalica. Ipak kada birate leptir varalice budite sigurni da odgovara vasem nacinu i vrsti ribe koju pecate.Obratite paznju da ako stavite neki dodatak kao tvister ili nesto drugo, da odgovara velicinom i da nema negativan uticaj na rad varalice. Sigurno je da ako pokusavate naporno i razmisljate logicno, ulov nece izostati.

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget