Veštački mamci

vida reklama

Spineri - "Spinnerbait" Varalice

Spinerbeit su varalice koje se sastoje iz dva dela. Zica u obliku slova Y ili V razdvaja gornji deo koji je leptir i donji koji je udica sa jigom, dlakom,

spiner_varalica.jpggumenom kicankom ili necim trecim. Spinerbait je odlicna varalica. Moze biti vucena ravnomerno pri razlicitim brzinama, ali isto tako mogu biti vuceni sa stani-kreni akcijom. Dodatni efekat kod ove tehnike je da se pri slobodnom padu leptir i dalje okrece pa riba vrlo cesto napada ovu varalicu dok slobodno rotira ka dnu. Ova tehnika se zove helikopter i veoma je dobra kada se koristi u rupama u travi gde se spinerbait pusta u slobodnom padu do dna. Pri jako brzom namotavanju, spinerbait ide ispod same povrsine, praveci svojim leptirom turbulenciju na povrsini sto veoma privlaci ribu. Ova tehnika koja se zove "bass buzzing" je odlicna za basa oko trave i kamenja.

Spinerbeit je varalica koja moze da uhvati ribu kada se sve ostale pokazu neefikasne. Zbog nacina na koje su napravljeni, spinerbaiti nemaju tendeciju da kace travu, pa su dobar izbor za pecanje u travnatim terenima. Vrtilica je takodje preporucljiva kada se koriste ove varalice za spining priborom.Spinerbaiti sa jednim leptirom koji je zakacen za gornju "ruku" je na neki nacin standardni spinerbait. Leptir moze biti zakacen direktno za ruku ili za vrtilicu. nacin na koji je leptir zakacen, odrazava se na performance i na nacin na koji ce varalica raditi. Ako je zakacen direktno za zicu, vibracije i okretanje leptira ce biti vece i sire, kreirajuci time vece vibracije, sto je bolje za ravnomerno namotavanje. Leptir zakacen za vrtilicu je bolji za helikopter i za stani-kreni tehniku pogotovu u dubokoj vodi. Razmak izmedju leptira i udice je veoma vazan. 

Spinerbaiti ne kace mnogo travu ali sto je leptir blizi udici ta osobina se pojacava. Neki ribolovci saviju zicu tako da rotirajuci leptiri svaki put zakaci udicu sto daje varalici ritmican zvuk, koji poboljsava efikasnost varalice. Takodje obicna gumica zakacena jednim krajem za barb na udici a drugim za okce gde se kaci varalica, cini spinerbaita skoro 100% otpornim na travu. Kada su velike vibracije potrebne da bi se privukla paznja ribe, nista nije bolje od spinerbaita sa dva leptira. Obicno je gornji leptir zakacen za vrtilicu a donji za zicu i ovo je odlicna varalica za pecanje po travnatim terenima.Varalicanje je aktivno i uzbudljivo pecanje. Ribolovac na dubinsko ili plovak retko oseti slast ribe koja uhvati varalicu dok vam je stap u ruci. Kontra pri tome je obavezna, a njena jacina zavisi od ribe koju pecate i pribora koji koristite. Udice na varalici moraju biti uvek ostre i njihovo cesto ostrenje je preporucljivo. Licno ostrim udice svakih petnaestak minuta ako pecam gde ima trave, kamenja ili granja. I obavezno posle svake izvadjene ribe.

Obratite paznju na ribolovce oko sebe pri zabacivanju varalice.

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget