Tereni

vida reklama

Traktor bara - za pecanje u rano proleće

Približavanjem toplijih dana i kalendarskog proleća, pecaroši iz okoline Zrenjanina ne moraju da razmišljaju o tome gde prvo da zabace.

traktor-bara-02

Imaju svoju ribolovačku vodu ranog proleća, svoj mali, ali raskošan ribolovački raj, gde se retko desi da im čuvarka ostane suva. Meštani su ga iz milošte još onomad nazvali Traktor-barom zbog buldožera koji je sedamdesetih godina prošlog veka, prilikom čišćenja mulja, potonuo u blato i od onde se još uvek nalazi negde duboku na dnu.Okolina drevne varoši Zrenjanina obiluje prelepim izletištima i izazovnim ribolovačkim destinacijama. Tamošnjim pecarošima na dohvat ruku je panonska lepotica, reka Tisa, zatim Tamiš, Brzava, Jegrička, Dunav-Tisa-Dunav kanal, Begej, jezero „Joca", Čepel, mrtvaje... Međutim, jedan mali, ali raskošan izletnički i ribolovački revir zbog svoje lepote i čari sa posebnom toplinom ispunjava njihova srca. Čak sa velikom dozom sigurnosti možemo tvrditi, da i verovatno ne postoji danas u zrenjaninskoj opštini takav iskusni ribolovac - koji u svom životu nije bar jednom zabacio na ovoj vodi. To je Traktor-bara, koja se nalazi na samom obodu Specijalnog zaštićenog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara".Ova pecaroška voda – koja je dugačka svega nekih kilometar i po i široka oko 150 metara - privlači veliki broj posetilaca iz mnogo razloga. Kao prvo ona je prebogata ribom, a nalazi se u prekrasnom ambijentu koji je karakterističan za netaknute regije banatske tepsije. Tu se komeša i šumska vegetacije sa sivilom slatinastih predela, kao i zelenilo livade sa tamom močvara. Da je ovde još uvek priroda gospodar vidi se i po osušenim i oronulim krošnjama stabala koja na nekim mestima visoko izranjaju iz priobalnog gustog šaša. Na to ukazuju i bujni slojevi trščanog zida kojim je veći deo revira okovan, a koji svoj izgled nije puno promenio odonda kad su se još u njima skrivali bećari.

traktor-bara traktor-bara-04

No, sam prirodni raspored kontrastnih površina, pa i staze koje vode između njih, kad se još i dopune sa činjenicom da se do ove destinacije lako stiže asfaltnim putem, Traktor-baru čini vrlo pitomom. U stvari, kanalski deo bare se izležava sa strane asfaltnog puta, dok se jezerski deo skriva iza nekoliko metara širokog spruda na kom se uzdižu stasite vrbe, jasenovi i velike topole. Inače taj sprud koji se nalazi negde na sredini vodene površine je poluostrvo, koje deli Traktor-baru na dva asimetrična dela. Jedini spoj između njih je kanalić sa suprotne strane od Begeja. Kanalski deo Traktor-bare povezan je sa Begejom, i širok je oko 35 metara, a prosečna dubina mu je oko 2,5 metara. Jezerski deo je ovalnog oblika, njegova najveća širina je oko 55 m, a prosečna dubina mu je oko jednog metra, iako ponegde ima dubinu i od 4 m.Na ovom prelepom, trskom okovanom reviru već početkom proleća zna da bude gužve, jer plitka voda bare prvo se zagreje, te uspavane ribe, pa i šarani ovde se najpre probude. Dovoljno im je samo nekoliko toplijih sunčanih dana pa da krenu u potragu za hranom i tu riba već počinje dobro da radi. Sve to deluje kao magnet za ljubitelje prirode i ribolova koji od ranog proleća pristižu i iz bliže okoline, ali i iz udaljenijih mesta poput Novog Sada, Leskovca, Vranja, Niša, pa i sa čitave teritorije bivše SFRJ. Od Borivoja Ugrinova, ribočuvara i vodiča na brodu koji plovi u rezervaru „stari Begej – Carska bara" smo saznali zašto je ova voda toliko popularna za mnoge ribolovce. Traktor-bara je od pamtiveka šaranska oaza. Naime, iz Begeja i kanalskog dela ribe dolaze u jezerski deo na mrest i ostaju ovde do negde sredine maja. Radi se o divljim i snažnim ribama, koje su od bogatstva prirodne hrane u Traktor-bari u punoj kondiciji, te je pravi izazov pecati ih u podnožju trske, boriti se sa njima na teškom terenu gde se kači, gde su im i lokvanji, drezga, vodeni orašak i trska saveznici. Naravno da je plitka voda prirodno mrestilište i prirodni špajz sa poslasticama i za druge riblje vrste.Uspešno se lovi ovde i bela riba, ali i stasitija plemenita riba. Zabacuju ovde pecaroši svih uzrasta. Počevši od dece koja dolaze u pratnji roditelja, pa sve do ozbiljnih šarandžija. Crvenperki, bodorki u Traktor-bari ima u izobilju. Tako i karaša od onih malih, pa do težine od jednog kilograma. Ovde retko kad se desi da nekom ostane suva čuvarka. A koriste se sve tehnike koje su poznate u sportskom ribolovu, počevši od pribora sa guščijim perom, preko match tehnike sa wagler plovcima pa sve do parabolik štapova. Čak i neki Tiski vukovi, pa i vrsni plovkaroši-takmičari znaju da započnu pecarošku sezonu na ovoj bari.Hvatani su tu bandari do 300-400 grama, smuđevi od 5-6 kilograma, tolstolobici od 10-15 kilograma, amuri do 7 kilograma, šarani od 8-10 kilograma – ređao nam je ulove za koje zna Čordić Branislav, predsednik udruženje USR „Zrenjanin", legenda našeg plovkaroškog sporta.

traktor-bara-03 traktor-bara-01

Saznali smo takođe i za uspehe tridesetpetogodišnjaka Igora Saboa iz Belog Blata. On čitavu pecarošku sezonu provodi na Traktor-bari i prošle godine upecao je više šarana divljaka od 3-6 kg. Njegovi najkrupniji ulovi težili su 8,5 i 9,5 kg. Da se podsetimo, nakon niza pravnih rešenja, te saglasnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo protekle godine proširene su granice specijalnog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara". Tako da je Traktor baru i kanal Begej kod Perleza preuzelo Ribarsko gazdinstvo „Ečka". Od Nenada Radulovića, direktora gazdinstva smo saznali da je ono donelo odluku da ove vodene površine budu namenjene rekreativnim ribolovcima. U odluci stoji i to da je odsad zbirni naziv za Traktor-baru i kanal Begej kod Perleza ribolovno područje „Mali Begej".Celo ribarsko područje „Mali Begej", podleže javnim površinama i ZASAD na ovim vodama se može slobodno pecati sa novom ribolovnom dozvolom.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget