Vesti

vida reklama

Krenula Drinsko-savska turistička regata

Iz Ustiprače kod Novog Goražda danas je krenula 14. Drinsko-savska medjunarodna turistička, sportsko-rekreativna regata Memorijal ''Vitomir Dizdarević - Admiral Kuk", u organizaciji kajakaškog kluba Srpski veslači.

Kajaci i kanui krenuli su od Novog Goražda do Bosuta, od Republike Srpske do Srbije, u dužini od oko 300 kilometara i za sedam veslačkih dana, do 5. maja, prelaziće od 17 do 70 kilometara dnevno.

Kako je rekao Tanjugu predstavnik Kajakaškog saveza Srbije Dejan Jovanović, ove godine je prijavljeno više od 60 inostranih učesnika iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Republike Srpske i Srbije.

Za njih će turističke organizacije gradova i mesta, kroz koja budu prolazili, prirediti razne programe. Kajakaši će danas veslati kanjonom Drine i Lima, a sutra će napraviti pauzu, kod drevnog mosta na Drini u Višegradu, gde će biti gosti načelnika opštine, Turističke organizacije i Veslačkog saveza Republike Srpske i meštana Višegrada.

Sledeće etapno mesto je etno kamp ''Stari Brod'' na jezeru Perućac, gde će učesnici obići istorijska obeležja a zatim nastaviti veslanje najlepšim kanjonom Evrope i u Srbiju preći kod brane Perućac, na sezonskom graničnom prelazu.

Tokom boravka na Perućcu, učesnici regate će posetiti manastir Soko Grad u blizini Uzovnice, kod Ljubovije, i koloniju beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice, a u Malom Zvorniku će obići tajanstveni, podzemni grad Karađorđevića.

U etapnom mestu Pavlovića ćuprija, planiran je izlet do etno sela sa upoznavanjem tradicije, običaja, istorije i kulture mačvanskog kraja. Regata će ove godine završiti plovidbu na levoj obali Save u selu Bosut, a zainteresovani će u Sremskoj Mitrovici moći da posete arheološke iskopine Sirmijuma, gde je rođeno sedam rimskih imperatora, kao i rezervat prirode ''Zasavica''.

"Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo, i pokušati da popravimo negativno mišljenje o narodu Srbije", kazao je Jovanović.

On je dodao da je moto ovogodišnje regate ''Veslanjem za čistiju Drinu'', jer kajakaši žele da skrenu pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom rešavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u reke, u koje se slivaju i neprečišćene otpadne vode.

27.04.2013.

info : Tanjug

foto : wikipedia.org

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget