Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: DUBINSKI RIBOLOV SA DVE UDICE I HRANILICOM  (Pročitano 4916 puta)
miki357
Zaslužan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1427


Pecanje i priroda daju čoveku volju da preživi


« poslato: 03 Oktobar, 2012, 20:13:08 »

Sisteme možemo montirati na nekoliko načina. Ovo je jedan od najzastupljenijih. Na osnovnu strunu za gornji bočni predvez možemo vezati trostranu ili pomoću omče od osnovne strune klasičnu vrtilicu. Zatim na osnovnu strunu navučemo hranilicu i postavimo stoper tako da udica gornjeg predveza ne može „dohvatiti“ hranilicu. Navučemo bužir i vežemo vrtilicu na osnovnu strunu. Na drugi kraj vrtilice se veže donji predvez dužine oko 20cm gde debljina strune i gornjeg i donjeg predveza treba da je za par brojeva manja od osnovne. Kada namamčite udice i hranilicu napunite primamom, sledi zabacivanje. Posebnu pažnju obratite na zamah, zbog težine sistema zabacivanje treba da je sporo tj. primereno opterćenju štapa. Zbog nekontrolisanog „švićkanja“ može doći do pucanja štapa. Otvorite preklopnik mašinice, desnim kažiprstom držite najlon, zamahnite lagano u nazad i kada sistem bude u krajnjoj tački odmereno zabacite. Po nekom pravilu zabacivanje se vrši pod uglom od oko devedeset stepeni u odnosu na obalu ili nešto malo nizvodno.

Neposredno pre i posle pada sistema na vodu, radi manjeg mršenja, možemo kontrolisati odmotavanje strune sa mašinice. To postižemo postavljanjem kažiprsta leve ruke na obod špulne, postepeno propuštajući strunu.

Po padu sistema na dno koje se indikuje opuštanjem strune, levom rukom vratite preklopnik mašinice u prvobitni položaj. Štap odložite u držač koji je poboden u obalu ili pričvršćen za čamac. Nakon toga postepeno okrećite ručicu mašinice sve dok ne pokupite višak strune i lagano je zategnete tako da vrh štapa bude blago povijen. Pojedini ribolovci rade ovaj postupak obrnutim redosledom. Prvo naprave zategu između sistema i štapa pa tek onda odlože štap uz eventualne korekcije. Na vama je da odlučite koji će te način primenjivati. Štap treba da je postavljen pod uglom od četrdeset pet stepeni. Sada vam preostaje da posmatrate vrh štapa koji registruje uzimanje mamca slično kao i plovak-pomeranjem gore dole i jačim zatezanjem odn. savijanjem štapa.

Na kraju treba samo da se opustite i uživate. Kada riba zagrize sledi kontra, zamaranje i izvlačenje ribe iz vode. Za lakše prihvatanje ribe možete koristiti meredov, ali ne žurite. U blizini obale na kojoj stojite amortizacija celog pribora je znatno smanjena i zbog toga može doći do kidanja strune ili čak loma štapa.
Sačuvana
manjan14
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 22


« Odgovor #1 poslato: 07 Novembar, 2012, 14:49:53 »

Da li neko zna kako mozemo da budemo sigurni da se udice nece obmotavati oko hranilice? Pre svega mislim na donju udicu,mada i gornja hoce da se obmota oko osnovnog najlona. Ovaj problem mi se javlja pri dalekim zabacajima i to ne uvek. Nekada napravim takav sistem da savrseno funkcionise a nekada prosto ne mogu da pecam. Nikako da provalim u cemu je caka. Glavni najlom mi je 0,25 a podvezi 0,20. Ne zelim da mi podvezi budu prekratki .
Sačuvana
miki357
Zaslužan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1427


Pecanje i priroda daju čoveku volju da preživi


« Odgovor #2 poslato: 07 Novembar, 2012, 15:08:54 »

Zavisi od duzine predveza i hoda  hranilice  ja na ovaj sistem na putilo stavim virblu pa onda predvez i nema mrsenaj ntj nije mi se to desavalo a rezultati neizostaju
Sačuvana
RINUS - Ribolov i Nautika
« Odgovor #2 poslato: 07 Novembar, 2012, 15:08:54 »

 Sačuvana
Jeronimo
Urednik
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 658« Odgovor #3 poslato: 07 Novembar, 2012, 15:21:09 »

I ja isto kuburim sa tim mrsenjem kada pecam sa takvim sistemom...I ja stavim trostranu virblu iznad hranilice, ali mi se oped uprede predvez oko strune, a sa donjom nemam nikad problema. Miki, ako mozes slikaj kako ti pravis sistem, tj zavrsni produkt.
Sačuvana
miki357
Zaslužan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1427


Pecanje i priroda daju čoveku volju da preživi


« Odgovor #4 poslato: 07 Novembar, 2012, 16:18:12 »

Hocu kada budem kuci slikacu i   samo da vam kazem da i duzina putila na koje virblu vezem igra veliku ulogu   oko toga
Sačuvana
darkostanisic88
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 86« Odgovor #5 poslato: 29 Mart, 2015, 23:19:35 »

Sto se mene tice to pomenuto mrsenje lako resavate anti-tangle cevcicom i kaveznom hranilicom,ili stavite donju i gornju udicu na vrlo mali predvez i kad zabacujete utisnete udice u hranu na hranilici i kad se hrana otvori one ce pasti sa strane i nece se zamrsiti.
Sačuvana
RINUS - Ribolov i Nautika
   

 Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na:  

List Ribolov Vas Baner Vas Baner Ulovi trofej Vas Baner